kraagjes.nl - Iedere dag een nieuwe foto!

RSS-feeds

RSS-feeds zijn 'bookmarks' waarmee je eenvoudig updates kan bijhouden. Om een RSS-feed te kunnen lezen moet je gebruik maken van een programma dat hiermee overweg kan. FireFox is een programma dat ondersteuning bied voor RSS-feeds. Voeg de feed (door FireFox ook wel 'live bookmark' genoemd) toe door op het oranje icoontje rechts bovenin de adresbalk te klikken. Gebruik je liever een ander programma, kopieer dan de link hieronder.

Op dit moment zijn er 2 feeds beschikbaar voor deze site:

RSS volgens wikipedia

RSS (Really Simple Syndication) is een toepassing van de internetmetataal XML. RSS-bestanden worden veelal gebruikt om webkopij in syndicatie te brengen, dit wil zeggen: beschikbaar maken voor een groot bereik van afnemers. Gewoonlijk wordt een pagina op het Internet getoond met een mooie presentatie en omgeven door navigatie en advertenties. Met RSS wordt er hiervan een ruwe versie geleverd met alleen de hoofdlijnen en een link naar de echte pagina. Gegevens van de website worden hiermee omgezet in een formaat waarmee andere sites of programma's deze informatie automatisch in hun eigen omgeving kunnen tonen. De informatie die aangeboden wordt in RSS-formaat noemt men een RSS-feed of een RSS-kanaal.

RSS-bestanden zijn te lezen via een speciale RSS-lezer, maar kunnen ook via speciale websites, zoals Bloglines, FeedZilla, Feedo of Google Reader worden gelezen. RSS-lezers zijn er in vele soorten en smaken, betaald en niet betaald, onder meer voor Linux, Macintosh en Windows. Met sommige kan men louter RSS-feeds lezen, met andere kan ook geblogd worden of kan men Usenet-groepen bezoeken. De huidige generatie Netscape- en nauwverwante Mozilla-browsers ondersteunt RSS, zo bevat Mozilla Firefox een ingebouwde RSS-lezer met de naam 'Live Bookmarks'. Opera ondersteunt RSS al vanaf versie 8. Ook Apple's, met Mac OS X meegeleverde, Safari-browser bevat een ingebouwde RSS-lezer, net als de toekomstige Internet Explorer 7.

Webkopij lezen via een RSS-lezer bespaart de internetter surf- en zoektijd. De programma's zijn bedoeld voor internetters die snel en gericht op de hoogte willen komen van het actuele aanbod in hun interessegebied op internet. Echter niet alle sites hebben RSS-feeds, RSS wordt voornamelijk toegepast bij websites die frequent worden bijgewerkt, zoals nieuwssites, communitysites en weblogs.

RSS-feeds zijn over het algemeen te herkennen aan de aanwezigheid van een rechthoekig, oranje blokje met daarin de witte letters XML. Andere mogelijkheden zijn louter tekstuele verwijzingen in bewoordingen als RSS, RDF en XML, al dan niet in combinatie met de term 'syndicatie'. Deze tekst of afbeelding is met een hyperlink verbonden met de RSS-feed. Het internetadres van de RSS-feed kan simpelweg gekopieerd worden door op de rechter muisknop te klikken, gevolgd door het commando 'Kopiëren'. De link moet vervolgens in de RSS-lezer 'geplakt' worden.